Kevätpukkijahdin ABC

Luonto on herännyt kasvuun pitkän talven jälkeen, linnut visertävät kilpaa myöhäiseen iltaan asti, omenapuut kukkivat ja voikukkien varret napsuvat hiippailevan metsästäjän askelten alla. Touko- ja kesäkuun vaihteeseen ajoittuva kevätpukkijahti on monelle metsästäjälle alkukesän odotetuin tapahtuma. Aamut ovat kirkkaita, illat valoisia ja päivät pitenevät jatkuvasti. Maisema muuttuu kuukauden aikana lakastuneesta harmaan sävyisestä kirkkaan vihreäksi ja runsaan vehreäksi. Kevätpukkijahti on parhaimmillaan kokonaisvaltainen yhdistelmä valmistautumista, ennakkotiedustelua ja elämyksellistä metsästystä.


Pukkijahtiin valmistautuminen

Ennakkotiedustelu ja metsästysalueeseen, sekä alueen pukkeihin tutustuminen on hyvä aloittaa jo varhain keväällä. Maastoa tutkimalla, sekä kauriiden reviirimerkkejä ja polkuja etsimällä voi kerryttää arvokasta tietoa jahtikautta varten. Missä kauriiden makuupaikat sijaitsevat? Entä kulkureitit? Polkujen varsilla kasvavien puiden taimet ja risut saattavat paljastaa pukin reviirin. Kaurispukki hankaa risuihin sarviaan, irrottaen niistä samalla päällimmäisen kaarnakerroksen. Nämä kelomapaikat ovat pukkien reviirimerkkejä.

Maisemaa kannattaa tutkia kulkemalla aukeiden reunoilla katselukiikarien kanssa. Pysähdy, istu alas ja ole hetki paikallasi. Kuuntele ja odota. Tee huomioita siitä, mistä kauriit saapuvat aukeille ja mitä kautta ne poistuvat. Tarkastele samalla paikallisia tuuliolosuhteita, koska vallitsevasta tuulen suunnasta huolimatta tuuli voi pyöriä esimerkiksi peltojen nurkissa ja kourumaisissa maaston kohdissa yllättävälläkin tavalla. Tuulen havainnointi on tärkeää, koska kauriin nenään ajautuva haju paljastaa metsästäjän vuoren varmasti. Tuulen suunnan voi tarkistaa helposti esimerkiksi tuuli-indikaattoripullolla, joka on täytetty hajuttomalla talkilla.

Jahtikautta edeltävä kevät on myös hyvää aikaa tutustua alueen kauriskantaan ja tunnistaa laumoista yksilöitä. Tiedon avulla voidaan rakentaa suunnitelma siitä, mitä pukkia kannattaa tavoitella jahdin alkaessa, ja missä paikoissa pukki todennäköisimmin liikkuu. Parhaita poistettavia ovat joko vielä omaa vakiintunutta reviiriään etsivät nuoret, tai jo elämänsä ehtoopuolella olevat vanhat pukit. Maastotiedustelu, alueen kauriskannan tunteminen ja paikallisten tuuliolosuhteiden ymmärtäminen luovat hyvän pohjan onnistuneelle kaurispukkijahdille. Kauden alkua ennen on kuitenkin tärkeä käydä myös ampumaradalla. Valtaosalla metsästäjistä on talvella taukoa niin metsästyksestä kuin ammunnan harjoittelustakin. Ennen pukkijahtia on syytä suunnata radalle tarkistamaan aseen kohdistus sekä hakemaan toistoja niin aseen käsittelyyn, kuin tarkkaan osumiseenkin. Kohdepukin osuessa ristikkoon on tilanne usein intensiivinen ja jännittävä, jolloin hyvä rutiini on kultaakin kalliimpaa.


Monipuolinen pukkijahti

Kaurispukkia voi metsästää monella eri tavalla: hiipimällä, pellon tai niityn laidalla passittamalla, sekä kulkureittien varrelta väijymällä. Paras jahtimuoto kannattaa valita omien mieltymysten, sekä alueella tehdyn ennakkotiedostelun perusteella.

Kaurispukin hiivintämetsästys on monelle metsästäjälle yksi alkukesän kohokohdista. Niittyjen ja peltoaukeiden reunoilla liikutaan hiljaa, pysähdellen ja avointa maastoa sekä metsän ja pensaikkojen reunoja kiikaroiden. Katselukiikarit ovat tärkeä varuste, ja niiden laatuun kannattaa panostaa. Yleiskäyttöiset, mutta kompaktit 8x42 tai 10x42 -mallit ovat toimiva valinta.

Steiner Observer

Steiner Observer

Steinerin Observer houkuttelevalla hinta-laatusuhteella.

Steiner Ranger Xtreme

Steiner Ranger Xtreme

Ranger Xtreme -sarja on rakennettu kunnianhimoiselle metsästäjälle, ja sen käytössä ei ole juurikaan rajoja.

Steiner Safari UltraSharp

Steiner Safari UltraSharp

Jokainen matkailija ja metsästäjä tarvitsee hyvän kiikarin nähdäkseen, ymmärtääkseen ja nauttiakseen.

Katselukiikareihin integroitu tai erillinen etäisyysmittari on tärkeä lisävaruste tarkan ja eettisen riistalaukauksen toteuttamiseksi, koska kaurispukkijahdissa ampumaetäisyydet voivat joskus olla tavanomaista jahtitilannetta pitempiä. Steiner Ranger LRF sekä sen edistyneempi versio Steiner eRanger LRF mittaavat etäisyydet luotettavasti. Hiivintämetsästyksessä tuuli tulee aina ottaa tarkkaan huomioon, ja maastossa liikkuessa sitä tulee tarkkailla jatkuvasti. Kauriit haistavat myötätuuleen etenevän metsästäjän jo kaukaa.

Steiner Ranger LRF

Steiner Ranger LRF

Ranger LRF yhdistää tarkan integroidun laseretäisyysmittarin, innovatiivisen muotoilun, täydellisen ergonomian ja parhaan mahdollisen tarkkuuden.

Steiner eRanger LRF

Steiner eRanger LRF

Metsästäjän edistyneimmät kiikarit luotettavaan etäisyysmittaukseen, navigointiin ja kohteen löytämiseen. Toimii saumattomasti eRanger 8 -kiikaritähtäimen kanssa.

Kauriiden väijyminen niiden kulkureittien varrella vaatii tarkkaa ennakkotiedustelua ja maaston tuntemusta. Reitit ja tuoreet pukkien reviirimerkit on hyvä tutkia huolellisesti, mutta alue tulisi rauhoittaa ihmisten liikkumiselta riittävästi ennen jahdin alkua. Väijymispaikka tulee aina valita tuulen suunta huomioon ottaen, ja siirtyminen paikalle on tehtävä siten, että metsästäjän hajut eivät leviä maastoon pukkien kulkureiteille.

Kaurispukkia voidaan myös väijyä valmiista rakennelmista, kuten puupassista, hirvitornista tai ladon sisältä. Tällöin kaurista päästään usein ampumaan yläkulmasta alaspäin, jolloin laukaus suuntautuu aina turvallisesti maahan. Korkeammalta passittaessa metsästäjä on myös paremmin piilossa kauriiden tarkalta näöltä, eivätkä pienet liikkeet paljasta metsästäjää yhtä helposti. Tässäkin jahtimuodossa on tärkeää saapua paikalle hiljaa ja rauhassa ympäristöä tarkkaillen, sekä tarkistaa, että tuulen suunta on kyttäyspaikalle sopiva.


Missä ja milloin pukit liikkuvat?

Paras keli metsästää kaurispukkia on kevyen tuulinen tai tyyni sää. Kovalla tuulella ja sateella kauriit ovat säikkyjä, eivätkä yleensä tule avoimille paikoille, tai kulkevat niiden läpi varuillaan ja ripeästi. Kiireettömiin ja rauhallisiin ampumapaikkoihin on tällöin vaikea päästä.

Aamulla ja illalla kauriit ovat yleensä aktiivisimmillaan, joten pyynti kannattaa ajoittaa hämärän taitteeseen. Aamun sarastukset ovat tunnelmallisia hetkiä alkukesän auringon alkaessa pikkuhiljaa lämmittää, luonnon samalla herätessä ympärillä. Illalla metsästäjä puolestaan pääsee nauttimaan kullan sävyisistä auringonlaskuista, sekä tarkkailemaan metsän varjoista hiljaa avoimelle hiipivien eläinten liikkeitä.

Pyyntikauden alku on yleensä kauriiden aktiivisuuden ja liikkumisen suhteen vilkkainta. Tällöin kisailevia ja toisiaan mittailevia kaurispukkeja voi nähdä useita yksilöitä samalla aukiolla. Kesäkuun puoliväliä kohden mentäessä pukit ovat pääosin selvittäneet reviirinsä ja liike yleensä hieman vähenee. Pukit keskittyvät ensisijaisesti partioimaan reviirejään ja seuraamaan naaraita. Alkukausi onkin parasta aikaa jahdille, mikäli haluaa päästä näkemään mahdollisimman monta pukkia saman aikaisesti ja seuraamaan niiden toimia.


Pukkijahdin aikana

Kuukauden kestävän kevätpukkijahdin aikana sää lämpenee päivä päivältä, mutta erityisesti toukokuun puolella aamut ja illat voivat vielä olla yllättävänkin viileitä, mikä tulee ottaa pukeutumisessa huomioon. Liikkuva metsästys ja passittaminen asettavat erilaisia vaatimuksia vaatetuksen suhteen. Vaatteiden on lisäksi hyvä olla mahdollisimman hiljaisia, jotta esimerkiksi takista lähtevä rapina ei paljasta tarkkaa ennakkotiedustelua ja valmistautumista tehnyttä metsästäjää.

Ampumatuki on pukkijahdissa erittäin hyvä varuste niin hiipiessä kuin paikallaan passittaessakin. Erityisesti kesäkuun puoliväliä lähestyttäessä kasvillisuuden määrä ja korkeus kasvavat, eikä riistalaukausta välttämättä ole mahdollista ampua makuuasennosta. Ampumatuen käyttöä tulee aina harjoitella ennen jahtiin lähtemistä, joten se on hyvä pakata mukaan ampumaradalle lähtiessä. Tähtäinkiikariin kannattaa valita riittävästi suurennosta, koska kirkkaat säät ja päivittäin kasvava valon määrä mahdollistavat, metsästäjän omat taidot huomioon ottaen, hieman pidemmätkin ampumamatkat. Suuremmasta etulinssistä, eli paremmasta valovoimasta, on myös hyötyä erityisesti hämärtyvässä iltapassissa. Steiner Ranger -kiikaritähtäimien 56 mm:n etulinssillä varustetut mallit ovat kaurispukkijahtiin erinomaisia valintoja, sillä kookas etulinssi parantaa valovoimaa huomattavasti.

Steiner Ranger 4 3-12x56

Steiner Ranger 4 3-12x56

Tehokas ja monikäyttöinen kiikaritähtäin kyttäysmetsästykseen ja linnustukseen

Steiner Ranger 6 3-18x56

Steiner Ranger 6 3-18x56

Valovoimainen kiikaritähtäin hämärässä tapahtuvaan kyttäysmetsästykseen myös pitkille etäisyyksille.

Steiner Ranger 8 3-24x56

Steiner Ranger 8 3-24x56

Koe 8-kertaisen suurennoksen mahdollisuudet tällä monikäyttöisellä kiikaritähtäimellä aina suurriistan metsästyksestä linnustukseen ja kyttäysmetsästykseen

Hyvä valmistautuminen tekee pukkijahdin onnistumisesta todennäköisempää. Riistatilanne vaatii kuitenkin aina vahvoja hermoja ja tarkkaa harkintaa. Seuraa kauriita rauhassa ja odota oikeaa hetkeä. Älä myöskään lannistu, mikäli näkyville tulee vain naaraskauriita. Naaraan perässä kulkee monesti pukki. Tarkkaile eläimiä maltilla ja tee harkittu päätös rauhallisesta riistalaukauksesta.